fbpx
0722200875 info@preventimed.nl

PreventiMed Wetenschap: Verlies van spierkracht bij gezonde mensen

Aan de Vrije Universiteit hebben ze in 2002, in het instituut EMGO voor extramuraal geneeskundig onderzoek, een studie uitgevoerd naar de relatie tussen bepaalde eiwitten in het bloed (met de moeilijke namen: Interleukine 6 en Tumor Necrose Factor) bij oudere mannen en vrouwen en de hoeveelheid spiermassa en spierkracht.

Spiermassa en spierkracht neem af bij het ouder worden

Bij het normaal ouder wordt neemt bij iedereen de spiermassa en de spierkracht af. Er blijkt echter een duidelijke relatie te zijn tussen verhoogde cytokine-niveaus (dat zijn die stofjes die hierboven worden genoemd) en verminderde spiermassa. Het onderzoek had tot doel om dit bij gezonde ouderen te bevestigen.

Hoe meer cytokinen, hoe groter het verlies spierkracht

Bij meer dan 3000 mannen en vrouwen met een leeftijd tussen de 70 en 79 jaar werd onder andere een CT-scan gemaakt van de spieren in de dij en werd de spierkracht gemeten met een handgreep. Ook werden de bloedspiegels van de cytokinen gemeten. Hogere spiegels van de cytokinen zorgen voor een lagere spiermassa en minder spierkracht bij gezonde ouderen. Het betekent dus dat hoge spiegels van deze cytokinen ervoor kunnen zorgen dat er meer spiermassa sneller verloren gaat.

Infecties versnellen het verlies van spiermassa

Bij verschillende ziektebeelden (vooral infecties) worden verhoogde spiegels van de cytokinen gemeten. Andersom geredeneerd betekent het ook dat ieder ervoor zou moeten zorgen dat de spiegels van die cytokinen laag blijft in het bloed. Helaas hebben we dit niet altijd zelf in de hand. Infecties kunnen zomaar opgelopen worden.

EMS-training tegen verlies van spierkracht

Wél zouden we ervoor kunnen zorgen dat de spiermassa op peil blijft tezamen met spierkracht. De meest efficiënte manier om dit voor elkaar te krijgen is met behulp van EMS-training. Hiermee is de cirkel rond.

Heerhugowaard, 21 december 2016
Herman Pieterse

Pin It on Pinterest