fbpx
0722200875 info@preventimed.nl

PreventiMed Wetenschap: Die Eskimo’s zijn best slim

Wist u dat Eskimo’s veel vette vis aten en absoluut gezond waren totdat de Amerikanen kwamen met hun Big Macs en Big Cokes? Toen deze dorpelingen in Groenland de Amerikaanse welvaart besloten af te schaffen, ging de gezondheid pas weer vooruit.

Een ketogeen dieet in Leende

De gezonde levensstijl waarbij er weinig koolhydraten werden genuttigd wierp haar vruchten af. Het gewicht van de eskimo’s normaliseerde en ze voelden zich stukken fitter. Dit initiatief is door een sportarts en twee huisartsen in Leende, Noord-Brabant, overgenomen in de vorm van GezondDorp. De dorpelingen aldaar houden zich aan een koolhydraatarm dieet. Wel eten zij naast eiwitten vooral veel vetten (low carbs, high fat, LCHF). Dit wordt ook wel een ketogeen voedingspatroon genoemd.

Staat gewichtsverlies gelijk aan gezondheidswinst?

Het zou uiterst interessant zijn om bij de inwoners van Leende de vetmassa in de buik, het orgaanvet, te meten met een DEXA-scanner. Want verliezen zij naast kilo’s ook het ziekmakende orgaanvet? En hoe voorkomen zij het jojo-effect? De ervaringen van PreventiMed geven aan dat het beter zou zijn als de dorpelingen naast het LCHF-dieet ook nog EMS-trainingen zouden volgen. De combinatie van verbeterde voeding en spiertraining door middel van elektro-myo-stimulatie zou voor een versneld én meer blijvend effect zorgen.

Op weg naar kostenreductie in de zorg

Een ideaal onderzoek zou bestaan uit een grote groep deelnemers en een vergelijking tussen behandelingen. Te denken valt aan een groep die alleen het dieet volgt, een groep die alleen de EMS-training volgt en een laatste groep die beide interventies krijgt. Als het effect van deze interventie wetenschappelijk aangetoond en daardoor erkend wordt, dan zal de toekomst er voor velen met overgewicht en andere gezondheidsrisico’s er een stuk rooskleuriger uitzien. Bovendien zou de kostenreductie in de zorg enorm zijn.

Financiering zou geen bottleneck moeten zijn

Zijn het de verzekeraars die een dergelijk onderzoek moeten steunen? Of zou de samenleving er zelf in moeten investeren via crowdfunding? Gezond oud worden is tenslotte iets wat iedereen nastreeft. Ondanks de hoge kosten die gepaard gaan met een dergelijk onderzoek, is PreventiMed vastbesloten om zijn doel te bereiken. Namelijk om Nederland op grote schaal preventief gezond te houden.

Heerhugowaard, 7 april 2017
Herman Pieterse

Pin It on Pinterest