fbpx
0722200875 info@preventimed.nl

PreventiMed Wetenschap: Electro-stimulatie spieren ook goed voor ouderen

Vaak zijn dit de kreten die bedrijven slaken om ouderen in beweging te krijgen. Hebben ze nu gelijk of preken ze voor eigen parochie? Dat is en blijft de hamvraag. Ik kwam een onderzoek tegen waarmee een antwoord op deze vraag is gevonden.

Stramheid komt met de jaren

De bovenstaande vraag leefde namelijk ook bij Dr. Langeard en zijn medewerkers. Hij heeft op systematische wijze een aantal onderzoeken naast elkaar gelegd. De resultaten zijn net bekend. De publicatie is vers van de pers. Het was duidelijk voor hen dat spierfuncties in het onderbeen bij ouderen veranderen met de leeftijd. De ouder wordende mens wordt steeds strammer in zijn bewegingen met als gevolg dat ze vaak minder gaan bewegen. En dan gaat de spierfunctie hard achteruit.

10 studies geven het positieve effect aan van electro-stimulatie (EMS)

Traditioneel trainen, zoals fietsen en wandelen zet wel degelijk zoden aan de dijk. Maar wat is nu het resultaat van electro-stimulatie van de spieren en de zenuwen? Welk wetenschappelijk bewijs is hier nu voor? Uiteindelijk werden 10 studies gevonden die aan de strenge voorwaarden van Dr. Langeard voldeden. Alle studies bleken positieve effecten te geven op het functioneren van de spieren in het been.

Het verbeteren van de wandelwijze

Tevens blijkt dat electro-stimulatie tot een verbetering van de balans en het evenwicht van ouderen leidt. Doordat de wijze van wandelen verbetert en de balans vergroot wordt, leidt dat tot betere valpreventie. Uit ander onderzoek blijkt dat ouderen veel vallen, verkeerd vallen en dan grof in de problemen komen door bijvoorbeeld heupfracturen. Toekomstig onderzoek onder grotere groepen moet definitief aantonen dat electro-stimulatie ook problemen met vallen kan voorkomen.

De zorgverzekeraar die proactiviteit beloont

Vooralsnog heeft Dr. Langeard uit 10 verschillende studies kunnen concluderen dat het stimuleren van de spieren in de benen wel degelijk positieve effecten heeft op het functioneren van de ouderen. Nu zou de ziektekostenverzekeraar zich dat ook moeten realiseren en zij zouden de ouderen moeten stimuleren om meer te bewegen. Nog mooier zou het zijn als deze verzekeraar de ouderen die op deze wijze in zijn gezondheid investeert, zou belonen.

Heerhugowaard, 19 april 2017
Herman Pieterse

Pin It on Pinterest