fbpx
0722200875 info@preventimed.nl

PreventiMed Wetenschap: Wat is de waarde van BMI?

Uit een artikel van het gerenommeerde medische tijdschrift New England Journal of Medicine blijkt dat ongeveer 2,2 miljard mensen te zwaar zijn. Voor 600 miljoen volwassenen en 108 miljoen kinderen van 2 tot 19 jaar geldt dat zij een BMI hoger dan 30 hebben en daarmee de stempel obesitas krijgen. Als we alleen naar Nederland kijken betekent dit meer dan een verdubbeling ten opzichte van 1980.

BMI als maatstaf in onderzoek

De schokkende conclusies uit het onderzoek worden massaal opgepikt door de media. Dat terwijl al vele malen is aangetoond dat BMI (lichaamsgewicht in kilo’s gedeeld door het kwadraat van de lengte in meters) een gemankeerde tool is bij risicobepaling en gezondheid. Zo hebben de personen in de bovenstaande afbeelding beiden een BMI van 30. Vallen zij ook in de categorie “obesitas” met een minimale hoeveelheid visceraal vet? Visceraal vet is het ziekmakende vet dat zich bevindt rondom te organen, het vet dat zich ophoopt rond de organen en aan de basis ligt van diabetes type 2, hart- en vaatziekten en ook een aantal vormen van kanker.

Dezelfde BMI, grote verschil qua visceraal vet

Links en rechts dezelfde BMI, maar grote verschillen qua hoeveelheid visceraal vet.

Verhoging van de BMI kan gezond zijn

Door dit soort publicaties blijft men dagelijks op de weegschaal staan om hun BMI in de gaten te houden. Zelfs instanties als het Voedingscentrum en diverse medische specialisten gebruiken BMI nog steeds als indicator voor de bepaling van “overgewicht”. Dat terwijl krachttraining in combinatie met de juiste voeding leidt tot meer spiermassa en mogelijk tot een hogere totale massa en dus een hoger BMI. Daarbij kan een verhoging van de BMI gepaard gaan met een verlaging van het visceraal vet!

Minder visceraal vet = Gezondheidswinst

Het verminderen van visceraal vet is de grootste motivator om vooral door te gaan met trainen. Want een afname van dit vet leidt direct tot gezondheidswinst. “Overgewicht” hebben of “te zwaar” zijn volgens de maatstaf van BMI is prima, als de hoeveelheid visceraal vet maar beperkt blijft.

Pin It on Pinterest