fbpx
0722200875 info@preventimed.nl

Hoe snel kan ik het riskante visceraal vet verliezen?

De bovenstaande vraag krijgen wij regelmatig. Een exact antwoord geven op deze begrijpelijke vraag is vrijwel onmogelijk. Er zijn talloze factoren die invloed hebben op de toe- en afname van het visceraal vet. Dit zijn onder andere geslacht, leeftijd, beweeg- voedingspatroon, slaap, hormoonhuishouding.

“The Dutch Atlantic Four” in 34 dagen over de oceaan

Half november kreeg PreventiMed de vraag of wij van “The Dutch Atlantic Four” het visceraal vet vóór en na hun roeiwedstrijd wilde meten. Wat doet een roeitocht van maar liefst 34 dagen over de Atlantische Oceaan met het visceraal vet? En wat gebeurt er met de overtollige vetmassa en vetvrije massa (Lean Body Mass)? De heren werden in hun voorbereiding begeleid door diverse specialisten, waaronder een sportdiëtist.

Waarom is visceraal vet schadelijk?

Het is belangrijk om het visceraal vet laag te houden, om zo te voorkomen dat dit vet leidt tot chronische ontstekingen in het lichaam. In het geval van teveel visceraal vet, leidt een afname direct tot een vermindering van de ontstekingsreactie in het lichaam. Dit vermindert het risico op metabole aandoeningen als diabetes type-2.

Zowel sportieve winst als gezondheidswinst

Half november werd de 1e DEXA-scan afgenomen bij 3 roeiers. Deze toch al goed getrainde duursporters scoorden qua visceraal vetwaarden net onder of net boven de risicogrens van 100 cm2.

Na ruim 34 dagen en 5000 kilometer bereikte “The Dutch Atlantic Four” tot ieders verbazing als eerste boot de eindstreep. Een geweldig sportief succes. De tweede DEXA-scan wees uit dat de roeitocht niet alleen heeft geleid tot sportieve winst, maar ook tot gezondheidswinst in de vorm van een grote daling van het visceraal vet.

In 1 maand 50% minder visceraal

Links een visceraal vetverlaging van 177 cm2 naar 98 cm2. Rechts van 89,9 cm2 naar 52,3 cm2

In 1 maand naar het visceraal vet van een topsporter

  • Roeier 1 en 3 halveren bijna hun visceraal vet. Bij roeier 2 is er een daling van 25% gemeten.
  • Allen scoren ze bij meting 2 een visceraal vet onder de risicogrens van 100 cm2. Dat terwijl ze allen een BMI hebben boven de 25, wat volgens de richtlijn staat voor een verhoogd BMI. Roeier 1 heeft zelfs een BMI van boven de 30, wat staat voor “obesitas”. Opvallend genoeg scoort hij qua visceraal vet het minst. Een visceraal vet van 52,3 cm2 is vergelijkbaar met dat van een jonge, mannelijke topsporter.
  • Een ernstig vergrote buikomvang geldt in Nederland boven de 102 centimeter. 2 van de 3 roeiers vallen in deze categorie. Net als met BMI, is ook hier sprake van een mismatch ten opzichte van het visceraal vet.
  • De roeiers wisten hun Lean Body Mass (vetvrije massa) te behouden. Het behaalde gewichtsverlies is voornamelijk vetmassa.

Data roeiers visceraal vet na 1 maand
Wat zegt een verhoogde BMI en buikomvang bij een laag visceraal vet?

Het visceraal vet kan in maar liefst 1 maand halveren en terugkeren naar een gezonde hoeveelheid, terwijl BMI en buikomvang nog op riskante niveaus blijven hangen. Dit geeft de indruk dat BMI en buikomvang ongeschikt zijn om te bepalen of iemand overgewicht heeft of risico loopt. Tevens geeft de 2e meting van de roeiers duidelijk weer dat de afname van visceraal vet, veel sneller bereikt kan worden dan men vooraf denkt én van de buitenkant ziet.

Grote visceraal vetafname

Vetmassa verliezen zonder spieren in te leveren

Grote hoeveelheden gewicht verliezen zonder spiermassa in te leveren blijkt in veel gevallen een moeilijke opdracht te zijn. De roeiers zijn erin geslaagd om hun spiermassa te behouden en vooral (lichaams)vet te verbanden. De sportdiëtist Gunilla Boomsma heeft zorg gedragen voor de sportvoeding aan boord en is er dus in geslaagd om de juiste mix van voedingsstoffen samen te stellen.

Meet gezondheidswinst door visceraal te meten met DEXA

Uiteraard beseft PreventiMed dat het voor velen niet mogelijk en niet aan te raden is om in 34 dagen over de oceaan te varen en zo het visceraal vet te halveren. Wel geeft dit voorbeeld aan dat er wel degelijk iets gedaan kan worden aan het visceraal vet. Tevens kan het visceraal vet sneller afnemen dan men vooraf denkt op basis van de weegschaal of het meetlintje. Het juiste meten is wat dat betreft weten.

 

Pin It on Pinterest