fbpx
0722200875 info@preventimed.nl

Duurzame inzetbaarheid en vitaliteit bij de Noordwest Ziekenhuisgroep

Werken in de zorg kan een zwaar fysiek beroep zijn. Met name schouder-, nek- en rugklachten komen vaak voor. Daarom zet het Noordwest zich in voor duurzame inzetbaarheid en de vitaliteit van haar medewerkers. EMS-training is één van de middelen die voor dit doel wordt ingezet. Met EMS-sessies (Electro-Musculaire-Stimulatie) wordt in korte tijd een sterker spierkorset ontwikkeld. Een sterker spierkorset biedt meer ondersteuning voor het lichaam. Dit heeft weer een preventief effect op fysieke klachten die kunnen ontstaan tijdens het werken.

Noordwest is hierom een samenwerking gestart met PreventiMed. Dit bedrijf biedt al meerdere jaren aan particulieren en bedrijven uit de regio Alkmaar, Schoorl, Bergen, Heerhugowaard en Heiloo deze vorm van persoonlijke krachttraining. De EMS-sessies zijn zowel tijdbesparend als effectief, gevarieerd en bij PreventiMed altijd onder het toeziend oog van een persoonlijke begeleider.

Een initiatief vanuit de medewerkers

Een aantal medewerkers van het Noordwest maakte al gebruik van de EMS-trainingen bij PreventiMed. Zij hebben in 2018 unaniem bij hun bedrijfsarts aangegeven dat: Zij minder fysieke klachten ervaren, zich sterker voelen en een betere lichaamshouding hebben. Met behulp van EMS-krachttraining verzuimden ze minder op de werkvloer dan voorheen. Dit vormde in 2019 de aanleiding voor het opzetten van een EMS-project. Hieraan namen maar liefst 35 medewerkers van Noordwest Ziekenhuisgroep locatie Alkmaar deel. Deze trainingen vonden plaats bij PreventiMed aan de Helderseweg 54E in Alkmaar.

Wat is EMS-training?

Een EMS-sessie duurt 20 minuten. Hierbij worden 8 grote en dieperliggende spiergroepen bereikt door de externe stimulus. De volgende spiergroepen worden bereikt: benen, billen, borst, buik, grote rugspier, brede rug, onderrug en armen. Het unieke karakter van de EMS-sessies bij PreventiMed wordt gekenmerkt door de EMS-oefeningen die allen vastgelegd zijn in een protocol.

Noordwest-Rapport deelnemers

Tijdens de sessie geeft de EMS-coach van PreventiMed oefeningen om het spierkorset te versterken. Hierbij wordt rekening gehouden met de doelen en fysieke conditie van de deelnemer. De coaching van de professionele EMS-coach is erop gericht om de klant te leren om de verschillende spiergroepen zelfstandig en gezamenlijk aan te spannen zonder daarbij een verkeerde houding aan te nemen. Tegelijkertijd biedt de EMS-technologie de mogelijkheid om tegen de externe weerstand te trainen. Dit vergroot het effect van de training.

Het EMS-project met de Noordwest Ziekenhuisgroep

35 medewerkers van Noordwest Ziekenhuisgroep locatie Alkmaar hebben in 2019 deelgenomen aan een project georganiseerd door PreventiMed gevestigd in Alkmaar. Het doel van dit project was het onderzoeken welke invloed EMS-sessies van PreventiMed hebben op de fysieke klachten van de medewerkers.

Na een uitgebreide intake kreeg iedere deelnemer gedurende 40 EMS-sessies persoonlijke begeleiding. De sessies zijn uitgevoerd volgens geprotocolleerde trainingsschema’s. Deze trainingsschema’s bestaan uit oefeningen om de spierkracht te doen toenemen en fysieke klachten (met name rug-, schouder- en nekklachten) te verminderen. In deze periode is de voortgang gemeten door op 3 tijdsmomenten enquêtes af te nemen. Op deze manier werd de persoonlijke ontwikkeling op het gebied van klachten, pijn, energie en activiteit gemeten.

Meer kracht en minder pijn en fysieke klachten!

Op basis van de gemeten resultaten is het project zeer geslaagd. De onderzoeksgroep van 35 deelnemers heeft een uitstekende ontwikkeling doorgemaakt. Dit op het gebied van kracht, pijnreductie, fysieke klachten en het uitvoeren van dagelijkse activiteiten in werk en privéleven. De EMS-sessies worden door de groep beoordeeld met een 8,2!

Positief resultaat op korte termijn

De statistische analyse laat zien dat de 19 deelnemers met rugklachten de grootste winst behalen. De analyse van pijnklachten laat een significante daling zien van korte termijnklachten. Vooral op het gebied van de meest voorkomende pijn aan nek, schouder, rug en knie. In de dagelijkse activiteiten, waarvan deelnemers zelf hebben aangegeven progressie te willen boeken, is ook een duidelijke verbetering zichtbaar. Deze groep deelnemers is sterker geworden, heeft meer energie, minder klachten, minder pijn, minder moeite met bewegen en minder belemmeringen tijdens het werk.

Minder klachten en meer energie bij een diverse groep

De deelnemers aan het project hebben bij aanvang verschillende beweegniveau ’s, verschillende klachten en uiteenlopende doelen. Van de deelnemers geeft 76% aan na 40 sessies minder belemmeringen te ervaren tijdens een werkdag. Daarnaast geeft 93% aan minder klachten te ervaren en 76% geeft aan meer energie over te hebben na een werkdag. Deze hoge percentages laten zien dat deze interventie geschikt is voor een zeer diverse groep mensen.

Resultaat NWZ Rapport

De visie van PreventiMed op vitaliteit en preventie op de werkvloer

PreventiMed biedt de mogelijkheid om voor diverse groepen medewerkers een persoonlijk preventieprogramma samen te stellen. Dit programma is gericht op het verbeteren van de fysieke belastbaarheid en het voorkomen van verzuim. Dit programma kenmerkt zich door de persoonlijke begeleiding van de medewerkers door professionele trainers. Daarbij wordt gericht toegewerkt naar de eigen gezondheidsdoelen van de medewerker. PreventiMed ontzorgt de organisatie door bij te dragen aan het fysieke welzijn van medewerkers, het terugdringen van verzuimkosten en het aanbieden van een unieke gezondheidsinterventie. Het resultaat is een energieke, meer gezondere groep medewerkers en een verbetering van de duurzame inzetbaarheid.

Pin It on Pinterest