Skip to main content

Visceraal Vet Wat betekent dat voor mij?

Visceraal vet (buikvet) is het ongezonde, schadelijke vet dat zich ophoopt rondom de organen in de buikwand. Je kunt het van buitenaf niet zien. Het vet wat je kunt vastpakken rond de buikregio is het minder gevaarlijke onderhuids vet (subcutaan vet). Het viscerale vet zit dieper in de buik achter de buikspieren tussen de organen.

Een teveel aan visceraal vet kan leiden tot allerlei chronische ziekten en aandoeningen zoals diabetes, hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, dementie en diverse soorten kanker (baarmoeder-, borst-, dikke darm- en prostaat kanker). Met onze DEXA scan kunnen wij precies meten hoeveel visceraal vet u heeft en of u dus een verhoogd risico heeft op het ontwikkelen van deze ziektes en aandoeningen.

Er bestaat een verband tussen de hoeveelheid onderhuids vet en de hoeveelheid visceraal vet. Echter is dit verband niet 1 op 1. Zo zien wij geregeld klanten bij PreventiMed van het fenotype TOFI (Thin outside Fat Inside). Slanke mensen dus met toch een teveel aan visceraal vet. Maar ook vice versa, wat zwaardere mensen met een gezond visceraal vet gehalte komt geregeld voor.

Of je een teveel aan visceraal vet opbouwt is afhankelijk van meerdere factoren. Ongezond eten is daarin wel de belangrijkste factor. Verzadigde vetten en toegevoegde suikers zijn de grootste aanjagers voor een te hoog visceraal vet gehalte. Daarnaast heeft inactiviteit ook een groot aandeel in de ophoping van visceraal vet. Voldoe jij aan de beweegrichtlijnen? Andere oorzaken voor het ontwikkelen van een teveel aan visceraal vet zijn alcoholgebruik, stress en onvoldoende of slechte slaap.

Uit internationaal wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat een visceraal vet gehalte onder de 100 cm2 gezond is. Hierboven is er sprake van een verhoogd gezondheidsrisico op de eerder genoemde ziektes en aandoeningen. Komt het visceraal vet boven de 160 cm2, dan heeft u zelfs een ernstig verhoogd risico op het oplopen van bijvoorbeeld diabetes type 2, hypertensie en hart- en vaatziekten.

We willen allemaal een gezond lichaam. We willen fit en sterk zijn, we willen lang blijven leven en vitaal ouder worden. Een gezond visceraal vet gehalte is hiervoor echt noodzakelijk. Een teveel aan visceraal vet is een echte sluipmoordenaar maar kan gelukkig ook met het juiste advies en de juiste leefstijl terug naar gezonde waarde gebracht worden.

Kom jouw visceraal vet waarde bij ons meten met een betrouwbare DEXA Bodyscan. Klik hier voor het maken van een afspraak dan zien we je snel.