Visceraal Vet: Hoe gezond ben je echt?
Wat is visceraal vet?
Visceraal vet, ook wel bekend als buikvet of orgaanvet, is het schadelijke vet dat zich ophoopt rondom de organen in de buikwand. Je kunt het van buitenaf niet zien. Het vet wat je kunt vastpakken rond de buikregio is het minder gevaarlijke onderhuids vet (subcutaan vet). Het viscerale vet zit dieper in de buik achter de buikspieren tussen de organen. Het verband tussen subcutaan vet en visceraal vet is niet 1 op 1. Zo zien wij geregeld klanten bij PreventiMed van het fenotype TOFI (Thin outside Fat Inside). Slanke mensen dus met toch een teveel aan visceraal vet. Maar ook wat zwaardere mensen met een gezond visceraal vet gehalte komt geregeld voor.
Waarom is het meten van visceraal vet belangrijk?
Wanneer u teveel visceraal vet heeft ontstaat er in dit weefsel een laaggradige ontsteking. Hierbij ontstaan schadelijke stoffen die elders in het lichaam weer andere ontstekingen bevorderen en zo het risico op chronische ziektes verhogen. U voelt niets van dit proces en het kan dus jaren lang op de achtergrond aanwezig zijn voordat de chronische ziekten en aandoeningen zichtbaar worden. Hierbij moet u denken aan diabetes type 2, hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, dementie en diverse soorten kanker (baarmoeder-, borst-, dikke darm- en prostaat kanker). Een gezonde hoeveelheid visceraal vet is normaal en zelfs noodzakelijk, maar een teveel kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Door uw visceraal vet te meten, kunt u een nauwkeurig beeld krijgen van uw gezondheid en gericht werken aan het verminderen van risico’s die aan teveel visceraal vet verbonden zijn.
Hoe kunt u visceraal vet meten?
Met onze DEXA scan kunnen wij precies meten hoeveel visceraal vet u heeft en of u dus een verhoogd risico heeft op het ontwikkelen van chronische ziekten en aandoeningen. De DEXA-scan is de meest betrouwbare methode voor een gedetailleerde analyse van uw lichaamssamenstelling. Dit maakt het mogelijk om op maat gemaakte gezondheidsadviezen te geven die specifiek gericht zijn op het verlagen van visceraal vet en het verbeteren van uw algehele gezondheid.
Hoe komt u aan teveel visceraal vet?
Of je een teveel aan visceraal vet opbouwt is afhankelijk van meerdere factoren. Ongezond en teveel eten is daarin wel de belangrijkste factor. Verzadigde vetten en toegevoegde suikers zijn de grootste aanjagers voor een te hoog visceraal vet gehalte. Daarnaast heeft inactiviteit ook een groot aandeel in de ophoping van visceraal vet. Andere oorzaken voor het ontwikkelen van een teveel aan visceraal vet zijn alcoholgebruik, stress en onvoldoende of slechte slaap.
Wat is een gezond visceraal vetgehalte?
Uit internationaal wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat een visceraal vet gehalte onder de 100 cm2 gezond is. Hierboven is er sprake van een verhoogd gezondheidsrisico op de eerder genoemde ziekten en aandoeningen. Komt het visceraal vet boven de 160 cm2, dan heeft u zelfs een ernstig verhoogd risico op het oplopen van bijvoorbeeld diabetes type 2, hypertensie en hart- en vaatziekten.
We willen allemaal een gezond lichaam. We willen fit en sterk zijn, we willen lang blijven leven en vitaal ouder worden. Een gezonde visceraal vet waarde is hiervoor echt noodzakelijk. Een teveel aan visceraal vet is een echte sluipmoordenaar maar kan gelukkig ook met het juiste advies en de juiste leefstijl terug naar gezonde waarde gebracht worden.
Kom jouw visceraal vet waarde bij ons meten met een betrouwbare DEXA Bodyscan.
Klik hier voor het maken van een afspraak dan zien we je snel.