fbpx
0722200875 info@preventimed.nl
EMS-training vraag en antwoord PreventiMed Alkmaar

EMS-training: Vraag & Antwoord

EMS-Bodytec: 20 minuten = 90% spiermassa trainen

EMS staat voor Elektro Myo Stimulatie, dit betekent vrij vertaald het trainen van spieren door middel van elektriciteit. Je kunt hierbij denken aan een prikkel, die door middel van elektroden extern wordt overgedragen op de huid. Tijdens een EMS-sessie wordt meer dan 90% van de spiermassa geactiveerd, tegenover ongeveer 40% tijdens een ‘normale’ krachttraining. Training met EMS biedt de mogelijkheid om ook de dieperliggende spieren te bereiken. Het bevordert kracht, snelheid en bewegingsvrijheid.

De trainingsweerstand van de EMS wordt gegeven door een externe prikkel. De spier ontvangt enkele seconden een stimulerende prikkel waardoor spieraanspanning optreedt. Deze aanspanning is zeker niet pijnlijk. Het gevoel is op lage intensiteit te beschrijven als een kriebel. Als de trainer de intensiteit opdraait, zal de kriebel veranderen in een prikkeling. Het lichaam is sterker dan deze prikkel, dus je houdt onder begeleiding van de trainer altijd de controle over het lichaam.

In het vervolg van deze FAQ gaan we in op meest gestelde vragen over het fenomeen EMS. Hieronder vindt u een korte inhoud waarmee u makkelijk door het artikel kunt navigeren.

EMS-Bodytec PreventiMed

Vragen en antwoorden over EMS (Electro-Spier-Stimulatie)

 1. Wat is de techniek achter EMS-training met Miha Bodytec?
 2. Waarom EMS en verkiezen boven krachttraining?
 3. Hoe verloopt een EMS-sessie bij PreventiMed?
 4. Welke gezondheidsvoordelen kan ik verwachten?
 5. Verbrand ik ook calorieën en vet met EMS?
 6. Kan ik met mijn gezondheidsklachten een sessie volgen?
 7. Krijg ik spierpijn na een EMS-sessie?
 8. Waarom heb ik de ene keer wel spierpijn en de andere keer niet?
 9. Waar en wanneer ga ik een verschil merken in mijn lichaam?
 10. Waarom voel ik aan mijn linkerkant een sterke aanspanning, maar rechts niet?
 11. Wat is het voordeel van EMS en DEXA samen?

 

1. Wat is de techniek achter EMS-training met Miha Bodytec?

Een EMS-sessie wordt meestal gegeven met behulp van de Miha Bodytec. De Bodytec is een staand dashboard geplaatst op een zuil. U krijgt van ons een vest en banden met elektroden, deze worden aangesloten op de Bodytec.

De grootste knop ‘Modus’ bepaalt het programma en is de startknop voor elke sessie. De Level-knop bepaalt de diepte waarmee EMS op uw spieren komt. Met de kleine knoppen wordt de kracht bepaald van de contractie (aanspanning) per spiergroep. Na afloop van elke sessie worden de waardes opgeslagen. Hiermee kan de vooruitgang gevolgd worden.

De Bodytec geeft uw spieren een prikkel. Deze prikkel is te vergelijken met het signaal dat uw hersenen via de zenuwbanen geven om de spieren te laten bewegen. Het lichaam maakt geen onderscheid tussen het signaal uit de hersenen of een extern signaal van de Bodytec. Het signaal spant alleen de skeletspieren aan, waardoor dit niet schadelijk is voor het hart of andere organen. De Bodytec is in staat om 90% van uw totale spiermassa aan te spannen. Door het grote aantal spiervezels dat hierdoor bereikt wordt, heeft u in korte tijd een zeer effectieve krachttraining gehad.

2. Waarom EMS en verkiezen boven krachttraining?

Wat als eerste opvalt is dat een EMS-training van 20 minuten gelijk staat aan 1,5 uur traditionele krachttraining. Dit komt doordat de prikkel bij EMS in korte tijd 90% van de spiermassa zal aanspannen, inclusief de dieper gelegen spieren, met name in de rug. Met traditionele krachtraining zijn vooral deze dieper gelegen spieren moeilijker te bereiken.

Daarnaast is bij EMS een hoge trainingsintensiteit mogelijk, zonder het gebruik van gewichten of halter. De gewrichten worden minder zwaarbelast bij EMS. Met als gevolg dat er een minder hoge kans is op blessures bij het aannemen van een verkeerde lichaamshouding. Sterker nog, door de scherpe begeleiding van uw EMS coach en de stimulatie van de stabiliserende spieren, komen fouten in de lichaamshouding minder voor.

3. Hoe verloopt een EMS-sessie bij PreventiMed?

Wereldwijd zijn veel verschillende EMS-studio’s. In dit artikel kunnen we niet van iedere aanbieder zeggen hoe een sessie verloopt. Wat wij wel kunnen vertellen is hoe een sessie bij PreventiMed verloopt. EMS-training begint bij de proefsessie. Bij PreventiMed kun je via de website aangeven interesse te hebben in een gratis persoonlijke proefsessie. Wij nemen vervolgens contact op om een afspraak te maken en alvast te bespreken welke persoonlijke doelen je hebt.

In onze studio word je ontvangen door één van onze gecertificeerde trainers. Sportschoenen en een flesje water zijn de enige benodigdheden voor een proefsessie. De trainer zal je een aantal relevante vragen stellen, gericht op uw leefstijl en om eventuele gezondheidsklachten in kaart te brengen. Daarnaast werken wij samen met een arts uit het NWZ. Bij twijfel of EMS voor u geschikt is, zal de trainer medisch advies inwinnen bij deze arts.

Na de intake ontvang je van ons een speciale EMS-kledingset (zwarte onderkleding) en het EMS-vest met daarbij armbanden, beenbanden en een heupband. Zo worden tegelijkertijd de armen, borst, buik, bovenrug, onderrug, benen en billen bereikt. Bij de proeftraining wordt de Bodytec langzaam opgedraaid en is er alle ruimte voor vragen. Iedere spiergroep wordt ingesteld op een niveau dat prettig is voor jou. Vervolgens doe je met de trainer verschillende oefeningen. Deze corresponderen met jouw doelen en gezondheidsniveau. Op het eind van de eerste sessie zal de persoonlijke kaart in de Bodytec al jouw gegevens opslaan.

Blijf je trainen bij PreventiMed, dan krijg je een eigen set onderkleding mee. Bij een vervolgafspraak hoef je alleen deze onderkleding mee te nemen. Bij PreventiMed train je maximaal met 2 personen per trainer. De trainers weten wat je doelen zijn en zijn op de hoogte van klachten en lichamelijke beperkingen. Zij zullen je iedere sessie intensief begeleiden en de voortgang bijhouden.

EMS-Bodytec PreventiMed alle leeftijden

4. Welke gezondheidsvoordelen kan ik verwachten?

Internationaal en eigen onderzoek hebben aangetoond dat door EMS vooruitgang wordt geboekt op het gebied van diverse lichamelijke klachten en doelen (denk aan rugklachten, incontinentie/bekkenbodemklachten, bloeddrukregulering, (visceraal) vetreductie en spiergroei). Veel van deze klachten komen voort uit het ontbreken van spierkracht en spierspanning. Ook hebben wij van onze klanten teruggekregen dat EMS helpt tegen hoofdpijnklachten. De regelmaat, intensiteit waarmee getraind wordt en uiteraard ook leefstijl bepalen hoe snel je profiteert van de voordelen van EMS.

5. Verbrand ik ook calorieën en vet met EMS?

Het menselijk lichaam verbruikt de hele dag energie en verbrandt calorieën. Tijdens en na afloop van een sessie gaat de interne motor harder werken doordat spieren worden geactiveerd. Jouw spieren gaan dus meer energie verbruiken. Het metabolisme (de stofwisseling) wordt verhoogd, waardoor meer calorieën worden verbrand. Een actief persoon met meer spiermassa (vetvrije massa) verbrandt meer calorieën. Dus hoe groter de spiermassa, des te groter de verbranding van calorieën. Dit komt omdat meer actief spierweefsel meer zuurstof nodig heeft om opgeslagen suikers (glycogeen) in energie om te zetten.

6. Kan ik met mijn gezondheidsklachten een sessie volgen?

Elektro-spier-stimulatie (EMS) kan door iedereen van 16 tot 86 jaar worden gedaan. Het niveau van iedere sessie wordt door de gecertificeerde trainer afgestemd op je eigen fitheidsniveau. Je hebt geen bewegingservaring nodig om een sessie te kunnen volgen.

Er zijn enkele contra-indicaties die het niet mogelijk maken om een sessie te volgen. De belangrijkste zijn het dragen van een pacemaker of zwangerschap. Ook ontstekingen of open wonden (na operatie) vallen onder de risicofactoren. Wel maken wij de sessies geschikt voor diabetespatiënten, COPD-patiënten en ouderen. Twijfel je of deze sessies voor jou geschikt zijn? Neem contact met ons op! Wij bepalen tijdens een intakegesprek op welke manier wij jou het beste kunnen helpen.

7. Krijg ik spierpijn na een EMS-sessie?

Het krijgen van spierpijn verschilt per persoon en van de intensiteit van de EMS-training zelf. Ben je momenteel sportief en heb je veel beweegervaring? Ook de genetica van de persoon heeft invloed op de verwerking van een sessie. Hiernaast is EMS ook voor het lichaam een andere ervaring dan een traditionele krachttraining. Een groot verschil hierbij is het bereiken van de dieper gelegen spiergroepen die met traditionele training moeilijk bereikt worden. De plotselinge extra activatie van deze spieren kan zich ook weer vertalen naar spierpijn.

We raden het aan om voor én na een EMS-training voldoende water te drinken. Omdat het lichaam eiwitten gebruikt voor spierherstel is letten op eiwitinname is van groot belang. De trainers van PreventiMed beantwoorden graag de vragen die je hierover hebt.

EMS spierstimulatie

8. Waarom heb ik de ene keer wel spierpijn en de andere keer niet?

Ook dit is afhankelijk van de training en de persoon. Nachtrust, vochtniveau, vermoeidheid en stress hebben invloed op de training zelf én het herstel van de spieren na een inspanning. Ook is het van belang of je vlak voor of na de EMS-training een andere intensieve sportinspanning hebt geleverd. Dit is iets wat wij niet aanraden, omdat rust van groot belang is voor de training en het herstel van het lichaam. Met name als je net begonnen bent met EMS, dan heeft deze nieuwe sensatie een onregelmatig effect op het lichaam.

9. Waar en wanneer ga ik een verschil merken in mijn lichaam?

Dit kan al na een aantal sessies. Doordat met EMS het spierkorset aangespannen wordt, horen wij van veel klanten dat zij minder last hebben van rugklachten en een betere zithouding aannemen. Dit hebben we zelf onderzocht bij een groep medewerkers van Noordwest Ziekenhuisgroep. Ook is er al snel een gevoel van meer kracht in de armen en benen, dit merkt men al snel bij bijvoorbeeld het traplopen en andere dagelijkse handelingen.

Bij 2 keer per week trainen merkt men eerder een positief verschil dan bij 1 keer per week trainen. Tijdens en na de trainingen vragen wij je regelmatig naar jouw voortgang. Zo kunnen we altijd de trainingen zo passend mogelijk maken. Naast de wekelijkse EMS-training, raden we het ook aan om veelvuldig te wandelen en te fietsen (cardio) en eens kritisch te kijken naar jouw voedingspatroon. Het team van PreventiMed staat klaar om daar vragen over te beantwoorden. U kunt van ons advies verwachten over zowel leefstijl als voeding.

10. Waarom voel ik aan mijn linkerkant een sterke aanspanning, maar rechts niet?

Niemand is volledig in balans en je hebt waarschijnlijk een voorkeur voor links of rechts. Dit heeft in de loop der jaren onbewust invloed gehad op de stand van het lichaam. Ook een blessure kan ervoor zorgen dat je bijvoorbeeld ‘scheef’ bent gaan lopen. EMS wordt het beste gevoeld op de meest actieve spieren. Hoe meer de spier zelf gewend is om te bewegen, spiertonus genoemd, hoe sneller deze op de EMS-prikkel zal reageren.

De Bodytec geeft op spiergroepen, zoals de armen (biceps en triceps), een gelijke prikkel af. Dit op zowel de linker- als rechterarm. De sensatie zou dus kunnen zijn, dat u op de linkerarm een grotere reactie krijgt dan de rechterarm. Jouw linkerarm is in dit voorbeeld waarschijnlijk de dominante arm. Ondanks dat de stimulatie niet of nauwelijks gevoeld wordt in de tegenovergestelde arm, bereikt deze wel degelijk de spiergroep. De minder ontwikkelde spier heeft wat langer de tijd nodig om geactiveerd te worden. Dit gevoelsverschil verdwijnt geleidelijk naarmate je meer EMS-sessies hebt gevolgd.

11. Wat is het voordeel van EMS en DEXA samen?

Met het gebruik van DEXA hebben wij de mogelijkheid om voor het eerst te meten hoeveel effect de EMS-sessies hebben. Dat u vooruit gaat, fitter en sterker wordt staat vast! Maar door vooraf, tijdens en na afloop van de serie EMS-sessies een DEXA-meting te ondergaan, kunnen we vaststellen hoe uw lichaamssamenstelling verandert. We meten de groei van uw spiermassa en de afname van uw (viscerale) vetmassa. Door de unieke combinatie van EMS en DEXA kunnen wij uw vorderingen precies meten. Op weg naar een gezonder lichaam! Lees meer over de DEXA-scanner bij PreventiMed.

Bent u benieuwd wat we voor u kunnen doen of heeft u interesse in een proefsessie EMS? Dan mag u altijd persoonlijk contact met ons opnemen. Bel naar 072-2200875, mail naar info@preventimed.nl of stuur een e-mail via de onderstaande button.

Bekijk ons prijsoverzicht of Neem contact op

Pin It on Pinterest