EMS-training vraag en antwoord PreventiMed Alkmaar

EMS-training: vraag & antwoord

Vragen en antwoorden over EMS (Electro-Spier-Stimulatie)

 1. Kan ik met mijn gezondheidsklachten een sessie volgen?
 2. Welke gezondheidsvoordelen kan ik verwachten?
 3. Wat gebeurt er met mijn spieren door EMS?
 4. Verbrand ik ook calorieën en vet met EMS?
 5. Hoe werkt de Miha Bodytec?
 6. Doet een EMS-sessie pijn?
 7. Krijg ik spierpijn na een EMS-sessie?
 8. Waarom heb ik de ene keer wel spierpijn en de andere keer niet?
 9. Waar en wanneer ga ik een verschil merken in mijn lichaam?
 10. Waarom voel ik aan mijn linkerkant een sterke aanspanning, maar rechts niet?
 11. Wat is het voordeel van EMS en DEXA samen?

1. Kan ik met mijn gezondheidsklachten een sessie volgen?

Electro-spier-stimulatie (EMS) kan door iedereen van 16 tot 86 jaar worden gevolgd. Er zijn enkele contra-indicaties die het niet mogelijk maken om een sessie te volgen. De belangrijkste zijn het dragen van een pacemaker of zwangerschap. Ook ontstekingen of open wonden (na operatie) vallen onder de risicofactoren. Wel maken wij de sessies geschikt voor diabetespatiënten, COPD-patiënten en ouderen. Twijfelt u of deze sessies voor u geschikt zijn? Neem contact met ons op! Wij bepalen tijdens een intakegesprek op welke manier wij u het beste kunnen helpen.

2. Welke gezondheidsvoordelen kan ik verwachten?

Internationaal en eigen onderzoek hebben aangetoond dat door EMS vooruitgang wordt geboekt op het gebied van rugklachten, incontinentie/bekkenbodemklachten, bloeddrukregulering, (visceraal) vetreductie en spiergroei (lees verder: Visceraal vet, DEXA en gezondheid). Veel klachten komen voort uit het ontbreken van spierkracht. De regelmaat waarmee u traint en uw leefstijl bepalen hoe snel de voordelen zich uiten.

3. Wat gebeurt er met mijn spieren door EMS?

Tijdens een sessie worden meer dan 90% van de spieren geactiveerd tegen ongeveer 40% tijdens een ‘normale’ training. EMS bereikt meer en dieperliggende spieren. Het bevordert kracht, snelheid en bewegingsvrijheid. De spier ontvangt enkele seconden een stimulerende impuls waardoor spiercontractie optreedt. De trainingsweerstand van de EMS wordt gegeven door een externe prikkel terwijl daar bij andere trainingsvormen vaak een halter of fitnessapparaat wordt gebruikt.

4. Verbrand ik ook calorieën en vet met EMS?

Het menselijk lichaam verbruikt de hele dag energie en verbrandt calorieën. Tijdens en na afloop van een sessie gaat de interne motor harder werken doordat spieren worden geactiveerd. Uw spieren gaan dus meer energie verbruiken. Uw metabolisme (stofwisseling) wordt verhoogd, waardoor meer calorieën worden verbrand. Spiermassa verbrandt meer calorieën dan vet, dus hoe groter de spiermassa, des te groter de verbranding van calorieën.

5. Hoe werkt de Miha Bodytec?

De grootste knop ‘Modus’ bepaalt het programma en is de startknop voor elke sessie. De Level-knop bepaalt de diepte en breedte waarmee EMS op uw spieren terecht komt. Deze werkt een aantal microseconden op de spier, waardoor diepliggende spiermassa kan worden bereikt. Met de kleine knoppen bepalen we de kracht van de contractie (aanspanning) per spiergroep. De juiste sterkte van de aanspanning wordt gezamenlijk ingesteld met de gecertificeerde begeleider, die altijd aanwezig is. Na afloop van elke sessie worden de waardes opgeslagen, zodat u bij een volgende sessie gelijk op uw niveau kan beginnen en de vooruitgang goed kan worden gevolgd.
EMS spierstimulatie

6. Doet een EMS-sessie pijn?

De eerste keer dat de spieren in uw lichaam worden aangespannen door EMS is dat een vreemd gevoel. Een kriebelende prikkel gaat langzaam over in een sterkere aanspanning. Na een aantal sessies went u aan het gevoel en kunnen de spieren steeds meer verdragen. Een kwestie van wennen dus en zeker niet pijnlijk!

7. Krijg ik spierpijn na een EMS-sessie?

Het krijgen van spierpijn is afhankelijk per persoon en ligt aan een aantal factoren. Bent u sportief of helemaal niet, heeft u in het verleden veel bewogen of helemaal niet? Ook de genetica (erfelijkheid) van de persoon heeft invloed op de verwerking van een sessie. Er is veel verschil tussen een ‘traditionele’ training en een EMS-sessie. Zo worden meer spieren tegelijk aangespoord om mee te werken en blijft de spierspanning langere tijd behouden.

8. Waarom heb ik de ene keer wel spierpijn en de andere keer niet?

Ook dit verschilt per persoon. Nachtrust, vochttekort, vermoeidheid en stress hebben invloed op uw spieren. Heeft u nog aan andere sporten gedaan? Rust is vaak belangrijker dan de inspanning zelf. Wij raden aan om op de dag van een EMS-sessie geen andere activiteiten te doen. Als u net bent begonnen met EMS, dan heeft deze nieuwe sensatie een onregelmatig effect op het lichaam.

9. Waar en wanneer ga ik een verschil merken in mijn lichaam?

stevigere armen en benen. Dit kan al na een aantal sessies. Ook kunt u verschil merken in uw eetgewoonten (meer trek) of dagelijkse handelingen (makkelijker opstaan na lang zitten). Om duidelijk verschil te merken is een combinatie van krachttraining (EMS), cardio (onder andere hardlopen en fietsen) en de juiste voeding de meest effectieve manier om een gezonder lichaam te krijgen. Wij vragen u regelmatig om terugkoppeling om uw voortgang bij te houden, maar houd vooral in de gaten of u minder klachten ervaart.

10. Waarom voel ik aan mijn linkerkant een sterke aanspanning, maar rechts niet?

Geen enkele persoon is precies in balans en u heeft vast een voorkeur voor links of rechts. Dit heeft in de loop der jaren onbewust invloed gehad op de stand van het lichaam. Ook een blessure kan ervoor zorgen dat u bijvoorbeeld ‘scheef’ bent gaan lopen. EMS wordt het beste gevoeld op de meest actieve spieren. Ondanks dat de stimulatie niet of nauwelijks gevoeld wordt, bereikt deze wel degelijk de spiergroep. De minder ontwikkelde spier heeft wat langer de tijd nodig om geactiveerd te worden. Dit gevoelsverschil verdwijnt geleidelijk naarmate u meer EMS-sessies heeft gevolgd.

11. Wat is het voordeel van EMS en DEXA samen?

Met het gebruik van DEXA hebben wij de mogelijkheid om voor het eerst te meten hoeveel effect de EMS-sessies hebben. Dat u vooruit gaat, fitter en sterker wordt staat vast! Maar door vooraf, tijdens en na afloop van de serie EMS-sessies een DEXA-meting te ondergaan, kunnen we vaststellen hoe uw lichaamssamenstelling verandert. We meten de groei van uw spiermassa en de afname van uw (viscerale) vetmassa. Door de unieke combinatie van EMS en DEXA kunnen wij uw vorderingen precies meten. Op weg naar een gezonder lichaam! Lees meer over de DEXA-scanner bij PreventiMed.

Bekijk ons prijsoverzicht of Neem contact op

Pin It on Pinterest