Skip to main content

Vraag en Antwoord

We begrijpen dat veel informatie ook vragen oproept. Daarom hebben we de meestgestelde vragen opgeschreven. Staat je vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op.

Veel gestelde vragen over DEXA

Wat is visceraal vet?

Visceraal vet is het vet dat ligt opgeslagen in de buikholte tussen de organen. Dat is niet hetzelfde als het vet aan de buitenkant van het lichaam. De vetlaag die je kunt vastpakken op je lichaam wordt subcutaan vet genoemd. Een te hoog visceraal vet is ongezond.

Waarom is teveel visceraal vet ongezond?

Onderzoeken tonen aan dat tussen deze viscerale vetcellen ontstekingen ophopen. Die leiden tot een chronische ontstekingsreactie van het lichaam. Deze chronische ontstekingsreactie veroorzaken gezondheidsrisico's zoals hoge bloeddruk, diabetes type 2, hart-en vaatziekten en kanker. 

Waarom hebben jullie een vergunning nodig?

Alle röntgenapparatuur in Nederland is geregistreerd en mogen alleen vastgelegde handelingen uitvoeren. Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft PreventiMed een vergunning toegekend voor het uitvoeren van Whole Body metingen met gebruik van DEXA in het kader van Medisch Wetenschappelijk Onderzoek. PreventiMed is de enige onderneming in Nederland met deze vergunning. De ANVS (Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming) houdt toezicht op het gebruik van röntgenapparatuur. 

Wat meet de DEXA-scan?

De DEXA maakt nauwkeurig onderscheid tussen botten, spiermassa, vetmassa. Ook de locatie van deze weefsels wordt nauwkeurig bepaald. Ter hoogte van de navel wordt de samenstelling van de romp gemeten met daarin het visceraal vet. Bij de spiermassa wordt een eventuele disbalans zichtbaar en dat kan een aanwijzing zijn voor klachten of blessures. Bovendien wordt heel nauwkeurig het vetpercentage van het lichaam en van de verschillende lichaamsdelen bepaald.

Is een DEXA-scan gevaarlijk?

DEXA meet met lichte röntgenstraling en dat is ongevaarlijk. Je kunt één DEXA-scan vergelijken met de kosmische straling die je krijgt van een dag buiten lopen. 

Meet DEXA ook botdichtheid?

PreventiMed gebruikt DEXA om 'whole-body'-metingen te doen. Wij meten spiermassa, vetmassa en visceraal vet. Wij doen geen uitspraken over de botdichtheid. Heeft u een doorverwijzing van uw huisarts, dan kunt u een afspraak maken in het ziekenhuis.

Hoe lang duurt een afspraak?

De DEXA-scan duurt slechts 3 minuten. De hele afspraak duurt ongeveer 30 minuten. De overige tijd wordt gebruikt om uitleg te geven over de gemeten resultaten en u adviezen te geven. 

Wordt BMI en gewicht ook gemeten?

Door middel van DEXA kunnen wij je laten zien waarom BMI en gewicht onvoldoende informatie geven over je gezondheid. Ook wanneer je slank bent is het mogelijk dat het visceraal vet verhoogd is. Het gewicht op de weegschaal meet ook de botmassa en gezonde spiermassa. Hierdoor geeft het weinig informatie over de gezondheidsstatus van het lichaam.

Hoe kan ik me voorbereiden op een DEXA-scan?

We proberen de meest nauwkeurige waarden te meten. Probeer daarom op de dag van de meting zo min mogelijk te eten en te drinken. Doe geen intensieve training op deze dag. Voor de scan vragen wij je om jouw sieraden en horloge af te doen. 

Wat heb ik aan een DEXA-scan als ik slank ben?

Er bestaat een lichaamstype dat we ToFi noemen: Thin Outside, Fat Inside. Je kunt visceraal vet niet aan de buitenkant zien, dus een goede meting is belangrijk. Ook meten wij topsporters die de gegevens gebruiken ter voorbereiding van wedstrijden of om spiermassa te ontwikkelen na een blessure.

Waarom zou ik meerdere DEXA-scans doen?

Met de resultaten van meerdere DEXA-scans kunnen we vergelijken wat er veranderd is in uw lichaam. Als u een bepaalde leefstijlverandering volgt, een nieuw dieet of meer beweging, kunnen we zien wat de effecten hiervan zijn op uw lichaam. Het is dan belangrijk om voor en na deze verandering een meting in te plannen. De resultaten zullen u vertellen of uw aanpak werkt.