Vraag en Antwoord

We begrijpen dat veel informatie ook vragen oproept. Daarom hebben we de meestgestelde vragen opgeschreven. Staat je vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op.

Veel gestelde vragen over EMS

Wat is EMS?

EMS staat voor Electro-Myo(spier)-Stimulatie. Het is een effectieve manier van krachttraining waarbij 90% van de spiermassa tegelijkertijd geactiveerd wordt zonder dat de gewrichten worden belast. EMS geeft de spieren een prikkel zodat deze wordt aangespannen.

Wat gebeurt er tijdens een EMS-sessie?

Elke sessie bestaat uit 20 minuten stimulatie om 90% van de spiermassa te activeren. Dit voelt als een prettige intensieve prikkel. Deze is nooit pijnlijk! Tijdens de sessie voorziet de trainer je van gevarieerde oefeningen en zorgt voor de juiste uitvoering. Daarnaast geven wij je aanwijzingen voor een goede spierspanning, ademhaling en timing. 

Krijg ik begeleiding tijdens een EMS-sessie?

Een coach van PreventiMed geeft je van het begin tot het einde van je afspraak persoonlijke begeleiding. Wij voorzien je van EMS-kleding en doen samen oefeningen waarbij wordt gelet op een veilige uitvoering. De trainer geeft je de beste oefeningen om je klachten te verhelpen of je doel te bereiken.

Kan ik een proefsessie doen?

Het is altijd mogelijk om een gratis proefsessie te doen. Wij zijn benieuwd naar het doel dat je wilt bereiken. We gaan ervan uit dat je oprecht geinteresseerd bent of EMS iets voor jou kan betekenen.

Ik ben niet sportief. Is EMS iets voor mij?

Zelfs wanneer je nog nooit aan sport hebt gedaan kun je een EMS-sessie volgen. Wij leren je nieuwe bewegingen op een rustig tempo en stemmen elke sessie af op jouw niveau. Het is belangrijk om in beweging te blijven, vooral als je ouder wordt.

Ik ben heel sportief. Is EMS iets voor mij?

EMS is een hele goede aanvulling op andere sporten. Je kunt EMS gebruiken om dieperliggende spierlagen te activeren die met andere training moeilijk te bereiken zijn. Daarnaast bespaar je veel tijd omdat je maar 20 minuten intensief bezig bent.

Kan ik ook afvallen van EMS?

Kijk eens bij DEXA wat we voor je kunnen betekenen. We kunnen namelijk inzichtelijk maken of je spieren of vet verliest bij het afvallen. EMS zorgt ervoor dat het metabolisme (stofwisseling) wordt verhoogd. Spieren worden actiever en gaan meer energie verbruiken. Als het je doel is om af te vallen moet je een voedingspatroon oppakken dat past bij dat doel. Wij kunnen je op weg helpen.

Kan ik ook trainen met klachten?

Wij begeleiden veel mensen met klachten aan de rug, knie, enkel, schouder of nek. Ook hebben wij ervaring met het begeleiden van mensen met diabetes, hartklachten, revalidatie en andere klachten. Voor de proefsessie vragen wij met een anamnese-formulier naar je gezondheid. Onze trainers hebben de medische kennis om je op de juiste manier te begeleiden.

Wat is het verschil tussen EMS en normale krachttraining?

De EMS-prikkel bereikt direct dieperliggende spierlagen vanaf de eerste prikkel. Er wordt 90% van de spiermassa tegelijkertijd geactiveerd, dat kun je zelfstandig niet bereiken. EMS bespaart je veel tijd en het is niet belastend voor je gewrichten. 

Wat is het resultaat van meerdere EMS-sessies?

Resultaat kan al na enkele sessies voelbaar zijn. De meeste klanten merken dit in spierspanning, minder last van de rug, meer gemak bij dagelijkse bewegingen en meer energie. Wij richten ons op de lange termijn waarin het mogelijk is om van klachten af te komen, vetmassa te verliezen, spiermassa te ontwikkelen en een gezondere lichaamssamenstelling te krijgen. Dit maken wij inzichtelijk met DEXA.

Hoeveel keer per week kan ik trainen?

Het is mogelijk om 1 of 2 keer per week een EMS sessie te doen. Daarnaast kun je licht-intensieve sporten blijven doen om in beweging te blijven. Neem ook rust en onderschat de impact van een EMS-sessie niet. 

Veel gestelde vragen over DEXA

Wat is Visceraal Vet?

Visceraal Vet (VFA) is het vet dat ligt opgeslagen in de buikholte tussen de organen. Dat is niet hetzelfde als het vet aan de buitenkant van het lichaam. De vetlaag die je kunt vastpakken op je lichaam wordt subcutaan vet genoemd. 

Waarom is teveel Visceraal Vet ongezond?

Onderzoeken tonen aan dat tussen deze viscerale vetcellen ontstekingen ophopen. Die leiden tot een chronische ontstekingsreactie van het lichaam. Deze chronische ontstekingsreactie leidt tot gezondheidsrisico's zoals hoge bloeddruk, diabetes type 2, hart-en vaatziekten en kanker. 

Waarom hebben jullie een vergunning nodig?

Alle röntgenapparatuur in Nederland is geregistreerd en mogen alleen vastgelegde handelingen uitvoeren. Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft PreventiMed een vergunning toegekend voor het uitvoeren van Whole Body metingen met gebruik van DEXA in het kader van Medisch Wetenschappelijk Onderzoek. PreventiMed is de enige onderneming in Nederland met deze vergunning. De ANVS (Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming) houdt toezicht op het gebruik van röntgenapparatuur. 

Wat meet de DEXA scan?

DEXA maakt nauwkeurig onderscheid tussen botten, spiermassa, vetmassa en de locatie hiervan. Ter hoogte van de navel wordt de samenstelling van de romp gemeten met daarin het Visceraal Vet. Bij de spiermassa wordt disbalans zichtbaar en dat kan een aanwijzing zijn voor klachten of blessures. 

Is een DEXA scan gevaarlijk?

DEXA meet met lichte röntgenstraling en dat is ongevaarlijk. Je kunt één DEXA-scan vergelijken met de kosmische straling die je krijgt van een dag buiten lopen. 

Meet DEXA ook botdichtheid?

PreventiMed gebruikt DEXA om 'whole-body'-metingen te doen. Wij meten spiermassa, vetmassa en visceraal vet. Wij doen geen uitspraken over de botdichtheid. Heeft u een doorverwijzing van uw huisarts, dan kunt u het beste een afspraak maken in het ziekenhuis.

Hoe lang duurt een afspraak?

De DEXA-scan duurt slechts 3 minuten. De hele afspraak duurt ongeveer 30 tot 45 minuten en wordt gebruikt om uitleg te geven over de gemeten resultaten. 

Wordt BMI en Gewicht ook gemeten?

Door middel van DEXA kunnen wij je laten zien waarom BMI en Gewicht onvoldoende informatie geven over je gezondheid. Ook wanneer je slank bent is het mogelijk dat het visceraal vet verhoogd is. En het gewicht op de weegschaal meet ook de botten en gezonde spiermassa.

Hoe kan ik me voorbereiden op een DEXA scan?

We proberen de meest nauwkeurige waarden te meten. Probeer daarom op de dag van de meting zo min mogelijk te eten en te drinken. Doe geen intensieve training op deze dag. Voor de scan vragen wij je om sieraden en horloge af te doen. 

Wat heb ik aan een scan als ik slank ben?

Er bestaat een lichaamstype dat we ToFi noemen: Thin Outside, Fat Inside. Je kunt Visceraal Vet niet aan de buitenkant zien dus een goede meting is belangrijk. Ook meten wij topsporters die de gegevens gebruiken ter voorbereiding van wedstrijden of om spiermassa te ontwikkelen na een blessure.


Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang updates, acties en nieuws over PreventiMed.
© 2020 PreventiMed, All Rights Reserved.