fbpx

Visceraal Vet meten, DEXA en Gezondheid

De gezondheidsrisico’s bij een teveel aan visceraal vet

Internationaal en eigen onderzoek heeft aangetoond dat personen met een hoeveelheid visceraal vet meer dan 100 cm2 een verhoogd risico hebben op hypertensie, diabetes type 2, hart- en vaatziekten, bepaalde vormen van kanker en complicaties na buikoperaties. Bij meer dan 160 cm2 is er sprake van een ernstig verhoogd risico.

De totale hoeveelheid vet in het lichaam is dus minder belangrijk dan de verdeling ervan. In tegenstelling tot het visceraal vet, is het vet onder de huid niet of nauwelijks gerelateerd aan ziekten. Het is belangrijk om zich te realiseren dat ook personen met een “normaal” gewicht, risicovolle hoeveelheden visceraal vet kunnen hebben.

Visceraal vet bevindt zich rondom de inwendige organen.

Visceraal vet bevindt zich rondom de inwendige organen. Links een gezonde en rechts een ongezonde hoeveelheid visceraal vet. 

Waarom is het viscerale vet gevaarlijk?

Een toename van het viscerale vet leidt tot een afweerreactie van het lichaam. Ontstekingscellen hopen op tussen de viscerale vetcellen en starten een ontstekingsreactie die chronisch wordt. Het is deze chronische ontstekingsreactie die leidt tot de genoemde ernstige ziekten.

Ontstekingscellen en de viscerale vetcellen

Ontstekingscellen nestelen zich tussen de viscerale vetcellen.

Kan visceraal vet verminderd worden?

Gelukkig vermindert het risicovolle vet, en ook de ontsteking, na intensieve spiertraining en een aangepast eetpatroon. De snelheid waarmee dit gebeurt hangt af van de intensiteit van de training die uitgevoerd wordt.

Met de DEXA-scanner van PreventiMed kan de verandering in de hoeveelheid visceraal vet worden vastgesteld. Door de viscerale vetwaarde onder 100 cm2 te brengen, komt men uit de risicozone. Daardoor kunnen met DEXA duidelijke doelen gesteld worden aan het bereiken van gezondheidswinst. Lees verder op: DEXA-scanner bij PreventiMed.

Spiermassa en gezondheid

Spieren zijn essentieel voor een goede gezondheid. Zij vormen samen het grootste stofwisselingorgaan dat nodig is om overtollig vet en met name het risicovolle viscerale vet te verminderen. Met de DEXA-scanner wordt niet alleen duidelijk hoeveel de totale hoeveelheid spiermassa is, maar ook de verdeling ervan over armen en benen.

Volgt u een (nieuw) trainingsschema en wilt u weten welk effect het heeft? Een opeenvolgende meting met de DEXA-scanner na een periode van 3 maanden laat direct het succes zien van het door u gevolgde programma. Blijf gemotiveerd en laat DEXA tonen wat er gebeurt met de spiermassa en verdeling hiervan in uw lichaam.

Bekijk ons prijsoverzicht of Neem contact op

Pin It on Pinterest