fbpx
0722200875 info@preventimed.nl

Visceraal Vet meten, DEXA en Gezondheid

Is buikvet hetzelfde als visceraal vet?

Bij de term buikvet wordt geen onderscheid gemaakt tussen het vet aan de buitenkant en het visceraal vet. De totale hoeveelheid vet in het lichaam is minder belangrijk dan de verdeling ervan. Want in tegenstelling tot het visceraal vet, is het vet onder de huid niet of nauwelijks gerelateerd aan ziekten. Personen met een “normaal” gewicht, kunnen wel risicovolle hoeveelheden visceraal vet kunnen hebben.

Wat zijn de gezondheidsrisico’s bij een teveel aan visceraal vet?

Internationaal en eigen onderzoek heeft aangetoond dat personen met een hoeveelheid visceraal vet meer dan 100 cm2 een verhoogd risico op hypertensie, diabetes type 2, hart- en vaatziekten, bepaalde vormen van kanker en complicaties na buikoperaties. Bij meer dan 160 cm2 is er sprake van een ernstig verhoogd risico.

Waarom is het viscerale vet gevaarlijk?

Een toename van het viscerale vet leidt tot een afweerreactie van het lichaam. Ontstekingscellen hopen op tussen de viscerale vetcellen en starten een ontstekingsreactie die chronisch wordt. Het is deze chronische ontstekingsreactie die leidt tot de genoemde ernstige ziekten.

Visceraal vet bevindt zich rondom de inwendige organen.

Visceraal vet bevindt zich rondom de inwendige organen. Links een gezonde en rechts een ongezonde hoeveelheid visceraal vet.

Hoe wordt visceraal vet op een goede manier gemeten

Het nauwkeurig meten van het visceraal vet kan op verschillende manieren. Naast de kostbare opties CT-scan en MRI-scan, is ook de DEXA-scanner in staat om een onderscheid te maken tussen het viscerale vet en het veilige, onderhuidse vet rond de middel. In deze blogtekst wordt verder ingegaan op de reden waarom het belangrijk is om het visceraal vet nauwkeurig te meten. Ook wordt uitgelegd waarom buikomvang en de diverse digitale weegschalen niet leiden tot accurate metingen.

Waarom is het belangrijk om visceraal vet te meten?

Bij het vaststellen van risico’s van overgewicht en obesitas in Nederland wordt nog veel waarde gehecht aan BMI, gewicht en buikomvang. Zo komt men volgens de NHG-standaard (Nederlandse Huisartsen Genootschap) in aanmerking voor een behandeling door de huisarts bij een verhoogd BMI (BMI hoger dan 25) én een ernstig vergrote buikomvang (mannen meer dan 102 cm, vrouwen meer dan 88 cm).

Het vasthouden aan BMI en buikomtrek als leidraad is opvallend, want de risico’s van overgewicht worden niet bepaald door de kilo’s, maar door de aanwezigheid van het visceraal vet of orgaanvet. Het is de missie van PreventiMed om in Nederland aan te tonen dat het meten van buikomvang en het gebruik van BMI en buikomtrek leidt tot verkeerde adviezen. Internationaal is dit al aangetoond, maar er wordt nog maar weinig gebruik van gemaakt.

Ontstekingscellen en de viscerale vetcellen

Ontstekingscellen nestelen zich tussen de viscerale vetcellen.

Kan visceraal vet verminderd worden?

Gelukkig vermindert het risicovolle vet, en ook de ontsteking, na intensieve spiertraining en een aangepast eetpatroon. De snelheid waarmee dit gebeurt hangt af van de intensiteit van de training die uitgevoerd wordt en de wijze waarop het voedingspatroon aangepast wordt. Ook andere factoren als stress, slaap, medicatie en sociale interactie zijn allen van belang om snel progressie te boeken.

De DEXA-scanner van PreventiMed meet of er sprake is geweest van een afname van het visceraal vet. Door de viscerale vetwaarde onder 100 cm2 te brengen, komt men uit de risicozone. Met DEXA kunnen duidelijke doelen gesteld worden aan het bereiken van gezondheidswinst. Lees verder op: DEXA-scanner bij PreventiMed.

Waarom heb ik actieve spiermassa nodig?

Spieren zijn essentieel voor een goede gezondheid. Zij vormen samen het grootste stofwisselingorgaan dat nodig is om overtollig vet en met name het risicovolle viscerale vet te verminderen. Met de DEXA-scanner wordt niet alleen duidelijk hoeveel de totale hoeveelheid spiermassa is, maar ook de verdeling ervan over armen en benen.

Volgt u een (nieuw) trainingsschema en wilt u weten welk effect het heeft? Een opeenvolgende meting met de DEXA-scanner laat direct het succes zien van het door u gevolgde programma. Blijf gemotiveerd en laat DEXA tonen wat er gebeurt.

Maak een afspraak of Neem contact op

Pin It on Pinterest