Skip to main content

Over Preventimed

PreventiMed is een klein bedrijf met grote ambities. Binnen ons bedrijf dragen we een sterke toewijding aan gezondheid door preventie. Onze focus ligt op het bevorderen van een gezonde leefstijl, waarbij we nauwkeurige metingen van lichaamssamenstelling gebruiken als een krachtig hulpmiddel. Een specifiek gebied waar we bijzondere aandacht aan besteden, is het aanpakken van visceraal vet.

PreventiMed is een klein bedrijf met grote ambities. Binnen ons bedrijf dragen we een sterke toewijding aan gezondheid door preventie. Onze focus ligt op het bevorderen van een gezonde leefstijl, waarbij we nauwkeurige metingen van lichaamssamenstelling gebruiken als een krachtig hulpmiddel. Een specifiek gebied waar we bijzondere aandacht aan besteden, is het aanpakken van visceraal vet.

Visceraal vet, dat zich rondom vitale organen bevindt, is nauw verbonden met gezondheidsrisico's zoals hart- en vaatziekten en diabetes. Door het meten van lichaamssamenstelling kunnen we een diepgaand inzicht krijgen in de verhouding tussen vetmassa en spiermassa, en vooral in de hoeveelheid visceraal vet in het lichaam. Op basis van deze gegevens kunnen we individueel een aangepast advies verstrekken. Door gezondheidsrisico’s zo tijdig aan te pakken kunnen we ziekte en zorg en daarmee hoge zorgkosten op een later moment voorkomen.

Kortom, we zijn gepassioneerd door het faciliteren van positieve veranderingen die leiden tot een gezond en vitaal leven. Onze benadering om lichaamssamenstelling te meten en advies te geven over leefstijlaanpassingen, met een specifieke focus op het verminderen van visceraal vet, onderstreept onze toewijding aan het bevorderen van gezondheid en welzijn door preventie.

Medisch en Wetenschap

Medische kennis en wetenschappelijk onderzoek vormen de basis van al onze activiteiten. Ons netwerk van artsen, onderzoekers en zorgprofessionals wordt actief ingezet om onze kennis te vergroten en door onze medewerkers te laten toepassen in de praktijk.

Onderscheidend is dat PreventiMed de enige organisatie in Nederland is met een vergunning van het Ministerie VWS voor het uitvoeren van DEXA Whole Body metingen, inclusief visceraal vet, in het kader van Medisch Wetenschappelijk Onderzoek. 

Onze leefstijlprojecten worden doorlopend geëvalueerd door middel van rapportages en evaluatie. Zo is het mogelijk om de resultaten van het project inzichtelijk te maken en daar conclusies aan te verbinden.

Lex Houdijk

schildkier en buikchirurg in het NWZ Alkmaar
''Mijn naam is Lex Houdijk (59). Ik werk als schildkier en buikchirurg in het NWZ Alkmaar. Meer dan 25 jaar onderzoekservaring op het gebied van voeding, stofwisseling en ontstekingsreacties en medeoprichter en bestuurder van PreventiMed. De desastreuze gevolgen van een slechte leefstijl zie ik elke dag. In het ziekenhuis worden mensen voor veel geld behandeld voor voorkombare ziekten. De huidige aanpak faalt. Wij leggen met PreventiMed een no nonsens wetenschappelijke basis voor preventiebeleid dat wel werkt.”

Anna Gazendam

Arts
''Mijn naam is Anna Gazendam (28). Ik ben als arts werkzaam in het ziekenhuis. Door mijn ervaring als arts heb ik nogmaals bevestigd gekregen dat voorkomen beter is dan genezen. PreventiMed biedt mij de uitdaging om mij meer toe te leggen op de preventieve kant van de gezondheidszorg.”

Wouter Mol

Ex professioneel wielrenner
“Mijn naam is Wouter Mol (41). Na een succesvolle carrière als professioneel wielrenner, besloot ik een aantal jaar geleden mijn kennis van het menselijke lichaam te vergroten door in te stappen in een studie voor fysiotherapie. Hier kreeg ik inzicht in de problemen van de huidige samenleving en het belang van gezonde leefstijl. Met deze achtergrond ben ik momenteel werkzaam bij PreventiMed waar ik kennis en ervaring inzet om mensen inzicht te geven in hun huidige gezondheid.”

De Gevaren van Visceraal Vet: Een Diepgaande Blik op de Stille Dreiging

Visceraal vet, ook wel bekend als buikvet, is meer dan alleen een esthetisch probleem. Het is een vorm van vetophoping die diep in de buikholte rond de interne organen zit. Hoewel sommige hoeveelheid vet essentieel is voor een gezond lichaam, kan overtollig visceraal vet ernstige gezondheidsrisico's met zich meebrengen. Dit artikel werpt een diepgaande blik op de gevaren van visceraal vet en waarom het meer is dan slechts een cosmetische zorg.

Waarom hebben we vet nodig?

Vet is een essentieel onderdeel van het menselijk lichaam. Het dient als energiereserve, beschermt organen, reguleert de lichaamstemperatuur en is betrokken bij verschillende metabole processen. Echter, niet alle vetten zijn gelijk, en de locatie van vetopslag in het lichaam kan een aanzienlijk verschil maken voor de gezondheid.

Wat is visceraal vet?

Visceraal vet verschilt van het subcutane vet, dat net onder de huid ligt, doordat het dieper in de buikholte zit, rond vitale organen zoals de lever, pancreas en darmen. Terwijl subcutaan vet voornamelijk een opslagfunctie heeft, heeft visceraal vet de neiging hormonen en andere stoffen af te scheiden die ontstekingen in het lichaam kunnen veroorzaken.

De gevaren van visceraal vet:

1. **Verhoogd risico op chronische ziekten:**
Onderzoeken hebben aangetoond dat een ophoping van visceraal vet sterk geassocieerd is met een verhoogd risico op chronische ziekten, waaronder type 2 diabetes, hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker.

2. **Insulineresistentie:**
Visceraal vet kan leiden tot insulineresistentie, waarbij cellen niet meer goed reageren op insuline. Dit verhoogt de bloedsuikerspiegel en kan uiteindelijk leiden tot diabetes.

3. **Ontstekingen:**
Het vetweefsel rond de organen produceert ontstekingsbevorderende stoffen. Chronische ontsteking wordt in verband gebracht met verschillende gezondheidsproblemen, waaronder auto-immuunziekten, artritis en neurologische aandoeningen.

4. **Hormonale verstoring:**
Visceraal vet kan de balans van hormonen in het lichaam verstoren, met name hormonen die betrokken zijn bij eetlustregulatie en metabolisme.

Hoe verminder je visceraal vet?

Het verminderen van visceraal vet vereist een algehele benadering van een gezonde levensstijl. Dit omvat regelmatige lichaamsbeweging, een uitgebalanceerd dieet, voldoende slaap en stressmanagement. Specifieke oefeningen gericht op het versterken van de buikspieren kunnen ook gunstig zijn.

Waarom een Dexa Scan?

Een DEXA-scan is een soort medische test waarmee je verschillende aspecten van je lichaam kunt meten, waaronder visceraal vet. Visceraal vet is het vet dat zich rondom je organen bevindt. Door een DEXA-scan te doen, krijg je gedetailleerde informatie over de verdeling van vet in je lichaam, inclusief het visceraal vetniveau.

Het is belangrijk om te weten hoeveel visceraal vet je hebt, omdat te veel ervan geassocieerd kan worden met gezondheidsrisico's, zoals hartziekten en diabetes. Door een DEXA-scan te boeken bij Preventimed, kun je meer te weten komen over je lichaamssamenstelling en gezondheid. Het kan je helpen om bewustere keuzes te maken over je levensstijl, zoals dieet en lichaamsbeweging, om je gezondheid te verbeteren.

Dus, als je geïnteresseerd bent in het begrijpen van je lichaamssamenstelling en het verminderen van gezondheidsrisico's, overweeg dan om een DEXA-scan te boeken bij Preventimed. Het kan een waardevolle stap zijn naar een gezonder en gelukkiger leven.

Waarom een Biodex Scan?

Biodex is een systeem dat wordt gebruikt voor het uitvoeren van functionele evaluaties van het lichaam, met name gericht op spieren en gewrichten. Het helpt bij het meten van kracht, stabiliteit en bewegingsbereik. Met een Biodex-scan kunnen gezondheidsprofessionals de fysieke conditie van een persoon beoordelen en eventuele problemen in spieren of gewrichten opsporen.

Als je overweegt om een Biodex-scan te laten doen bij Preventimed, kan dat een slimme keuze zijn voor je gezondheid. Een Biodex-scan kan vroegtijdig mogelijke problemen identificeren en gezondheidsprofessionals in staat stellen om gerichte maatregelen te nemen om blessures te voorkomen of behandelingen te starten. Het is als een soort check-up voor je spieren en gewrichten, wat vooral handig kan zijn als je actief bent of als je klachten ervaart.

Preventimed biedt professionele begeleiding en zorg op basis van de resultaten van de Biodex-scan. Het kan je helpen om proactief voor je gezondheid te zorgen en de kwaliteit van je leven te verbeteren. Dus, als je bezorgd bent over je fysieke conditie, kan een Biodex-scan bij Preventimed een stap in de goede richting zijn om ervoor te zorgen dat je lichaam goed functioneert.